Asa cum se stie, conform IAS 16 atunci cand se reevalueaza un mijloc fix :
– orice crestere a valorii acestuia prin reevaluarea determina o debitare a contului aferent mijlocului fix, si concomitent o creditare a contului de rezerve din reevaluare, cu conditia ca aceasta crestere sa nu reverseze o descrestere anterioara recunoscuta ca si cheltuiala in contul de profit si pierdere.
Daca totusi a existat o asemenea descrestere anterioara , atunci o parte din aceasta diferenta din reevaluare va fi recunoscuta ca si venit in contul de profit si pierdere ( compensand integral descresterea anterioara) si doar diferenta va fi recunoscuta ca si crestere a rezervei din reevaluare.
Exemplu :
Societatea X detine un teren inregistrat in contabilitate la o valoare de 500.000 ron . Cu 3 ani inainte societatea a efectuat o reevaluare a terenului care a determinat o scadere a valorii acestuia, initial fiind inregistrat la 600.000 ron. Inainde de aceasta reevaluare nu a mai existat alta.
Acum, expertii in reevaluare au calculat o apreciere a valorii terenului, acesta fiind estimat la 700.000 ron.
Care sunt inregistrarile contabile ?
Observatie : datorita faptului ca reevaluarea de acum 3 ani a fost prima efectuata de entitate, scaderea valorii terenului a fost trecuta integral pe cheltuiala.
Ca urmare a reevaluarii de anul acesta notele contabile sunt :
Debit Mijloc fix 200.000 ron
Credit Venit 100.000 ron
Credit Diferenta din reevaluare 100.000 ron
Se poate observa ca o parte din cresterea de 200.000 ron se recunoaste in contul de profit si pierdere pentru a compensa descresterea care a avut loc acum 3 ani (100.000 ron), iar o parte (100.000 ron) reprezinta surplusul din reevaluare.
Idem se procedeaza si in situatia opusa cand are loc o descrestere din reevaluare care trebuie sa compenseze o crestere anterioara.
Exemplu pe care l-am tratat mai sus se refera la un mijloc fix care nu se depreciaza – un teren. Problema se complica atunci cand activul este unul amortizabil, fiindca trebuie sa tinem cont si si de amortizarea acestuia la data reevaluarii, precum si de faptul ca rezerva din reevaluare se considera realizata pe masura ce activul se depreciaza.
Vom ilustra acest lucru prin urmatorul exemplu :
Societatea Y a cumparat un echipament in anul 2005 la o suma de 10.000 ron.
Durata de viata utila a echipamentului este 5 ani.
La inceputul anului 2007 se efectueaza o reevaluare a acestui echipament, noua valoare fiind stabilita la 12.000 ron.
Care sunt inregistrarile contabile in acest sens ?
In momentul reevaluarii echipamentul avea :
Valoarea de intrare : 10.000 ron
Amortisment cumulat : 10.000 ron * 2/5 = 4.000 ron
Valoarea net contabila = 10.000 – 4.000 ron = 6.000 ron
Notele de reevaluare sunt :
Debit Echipament 6.000 ron
Credit Rezerva din reevaluare 6.000 ron
Deprecierea pentru anii urmatori va fi 12.000 ron : 3 = 4.000 ron / an
Daca reevaluarea nu s-ar fi produs, deprecierea ar fi fost 2.000 ron / an
Diferenta intre 4.000 ron si 2.000 ron in fiecare an, poate fi tratata ca rezerva realizata , astfel:
Debit Rezerva din reevaluare 2.000 ron
Credit Rezultat reportat 2.000 ron
Trebuie tinut cont de faptul ca aceasta miscare nu afecteaza contul de profit si pierdere.
Multumim pentru observatii. A fost mentionata intr-adevar gresit cladirea.In ce priveste observatia 2 vom prezenta intr-un viitor articol si o monografie privind aceste operatiuni.
2 oservatii…fara suparare!!!!!
1)Trebuie mai multa atentie la redactarea articolelor .In primul exemplu vorbim despre terenuri in prezentare iar cand se trece la inregistrarile contabile se vorbeste de cladire!!!
2)Cand se dau inregistrarile contabile de efectuat ,este normal sa se prezinte operatiunile si prin redarea simbolurilor conturilor corespondente.Asa este profesionist,nu?
In rest este OK.
Va doresc sanatate ,succes in activitate mai departe si cat mai multe articole in sprijinul activitatii profesionistilor in domeniu.
Cu stima ,
Alexa Pascu -Falticeni ,24 noiembrie 2009